آیت الله هاشمی شاهرودی:
هر تلاوتی قرائت است اما هر قرائتی لزوما تلاوت محسوب نمی شود.
آیت الله سید محمود هاشمی شاهرودی از فقها و مجتهدین شورای نگهبان در پیامی که به مناسبت برگزاری دومین دوره مسابقات قرآن کریم دانشگاه های سراسر کشور در دانشگاه صنعتی شاهرود صادر کرده گفت:هر تلاوتی قرائت است اما هر قرائتی لزوما تلاوت محسوب نمی شود.
در متن این پیام آمده است: با توجه به آیات مختلف قرآن از جمله
« وَ الْقَمَرِ إذا تَليها » ،« وَ يَتْلُوهُ شاهِدٌ مِنْهُ…»،
.« ..مِنْ أَهْلِ الْكِتابِ أُمَّهٌ قائِمَهٌ يَتْلُونَ آياتِ اللَّهِ آناءَ اللَّيْلِ وَ هُمْ يَسْجُدُونَ »
تلاوت قرآن متابعت از قرآن در قرائت و دنبال كردن معاني و پيروي در عمل ميباشد؛ بنابراين، هر تلاوتي قرائت ميباشد امّا هر قرائتي لزوماً تلاوت محسوب نميشود؛ و اساساً تلاوت در مواردي به كار ميرود كه مطالب قرائت شده، وجوبِ پيروي را در پي آورد،اين معني را بوضوح در آيات ميبينيم:
«أَ تَأْمُرُونَ النَّاسَ بِالْبِرِّ وَ تَنْسَوْنَ أَنْفُسَكُمْ وَ أَنْتُمْ تَتْلُونَ الْكِتابَ أَ فَلا تَعْقِلُونَ»
آيا مردم را به نيكي فرمان ميدهيد و خود را فراموش ميكنيد حال آنكه شما كتاب را تلاوت ميكنيد! پس چرا تعقل نميكنيد و هواي نفستان را مهار نميزنيد.در آيه شريفه با توبيخ، سؤال ميكند، كه تلاوتِ كتاب چرا موجبِ عمل نگشته است و چرا هوايِ نفس را مهار ننموده است؟
در ادامه این پیام آمده است : همان گونه كه دندانها با نظمي خاص و براساسِ بنيادي محكم و صحيح، به منظورِ خرد كردن و هضم مناسبِ غذا چيده شده است و ترتيبِ دندانها با توجه به اين هدفِ خاص، شكل گرفته است، آياتِقرآن نيز از نظم و چينش خاصي برخوردار ميباشد كه با هدفِ درمانِ فكر و روح بشر و هدايت و ارشاد آنها به قلههاي كمال انسانيت، هماهنگ گرديده است، از اين رو، ترتيل قرآننظم وچينشِ خاص آيات، هماهنگ با تأمين نيازهاي فكري و روحي بشر، با اهداف درمان فكر و روح و ثبات بخشي به قلب مؤمنين و هدايت و ارشاد آنها به قلههاي كمالِ بشري خواهد بود و اين معني از ترتيل به خداوند منسوب است
«كَذلِكَ لِنُثَبِّتَ بِهِ فُؤادَكَ وَ رَتَّلْناهُ تَرْتِيلاً»
اینچنین قرآن را يكباره فرو نفرستاديم به اين دليل كه از اين راه، دلِ پرالتهابِ تو را ثبات بخشيم و دليل ديگر اينكه آن را ما به نحوِ خاصي، چيده و نظام بخشيدهايم.
در پایان این پیام آمده : از آنجا كه قرآن با روحِ بشر، سروكار دارد، اين چينش و انتظامهم در بخش الفاظ قرآن و هم در حوزه محتوا و معاني آيات مطرح است كه هم زيبايي ظاهر و هم عمق باطن را گوياست. تفکر لازم است و بعد از آن عمل . امید است این چنین برنامه هایی با گسترش بیشتر در سطح دانشگاهی با قوت و استحکام هر چه روز افزون برگزار شود.